O balanta de laborator este o piesa esentiala de echipament in orice laborator. Poate principalul atribut pe care trebuie sa il cautam atunci cand vrem sa cumparam o balanta noua este perfectibilitatea aplicatiilor. Scopul unei balante, tipul materialelor de masurat, cantitatea de material de masurat, toate reprezinta factori in procesul de alegere a balantei potrivite. Pentru materialele solide de peste un kilogram, balantele industriale sunt cele potrivite. Pentru a masura la micro-gram cantitati de compusi farmaceutici, atunci o balanta analitica de inalta precizie este ceea ce ai nevoie.
De asemenea, trebuie sa iei in considerare si intregul laborator, in special daca ai nevoie de o balanta analitica de inalta precizie. Daca ai nevoie de o balanta care sa functioneze bine intr-un mediu cu praf, ca de exemplu intr-o fabrica, atunci ai nevoie de o balanta care este sigilata impotriva materialelor externe. De asemenea, daca in jurul balantei vor fi curenti de aer, vibratii sau fluctuatii de temperatura, atunci trebuie sa stii ca o microbalanta nu va functiona bine si va da destul de multe erori.
Daca munca depusa are nevoie de certificare sau implica material toxice sau radioactive, si personal bine antrenat, atunci ai nevoie de balante de laborator extrem de sensibile. In plus, trebuie sa tii cont si de frecventa cu care vei folosi balanta. Daca o vei folosi in fiecare zi, toata ziua, atunci ai nevoie de o balanta care sa reziste cantaririlor repetate.
O rezolutie buna nu inseamna neaparat si o acuratete mai ridicata, intotdeauna. De exemplu, un client ar putea sa aleaga o balanta cu o rezolutie de 4 zecimale, dar nivelul de acuratete de care el are nevoie sa fie mult mai mare, si astfel rezultatele vor fi din start compromise.
Tipuri diferite de balante de laborator sunt alese in functie de rolul pe care trebuie s ail indeplineasca. Balantele de laborator includ si balantele portabile, analitice, semi-microbalante si microbalantele. Astfel, ai grija ce anume ai nevoie sa cantaresti pentru a evita cumpararea unei balante nepotrivite.
La balantele cu o acuratete mai ridicata, sistemul se poate folosi de un senzor cu forta electromagnetica pentru o mai mare acuratete.
Pentru cei care nu au neaparat nevoie de o acuratete mare, o balanta cu o marja de eroare de 0.05 g sau chiar mai mare poate fi suficienta. Atentie insa, de obicei aceste balante nu pot cantari mai mult de 1-2 kilograme.
Balantele portabile pot fi potrivite pentru comoditate in cazul in care aveti nevoie de operativitate in teren. De obicei acestea sunt caracterizate de un raspuns foarte rapid, si sunt potrivite pentru un numar mare de cantariri consecutive.
Balantele analitice sunt potrivite in special in laboratoarele medicale si chimice deoarece sunt printre cele mai precise balante de laborator. Deoarece acestea necesita o calibrare regulate precum si o intretinere speciala, doar personalul specializat poate folosi acest tip de balante. In plus, aceste balante au nevoie de o instalare speciala, intr-o nisa izolata intrucat chiar si cele mai mici diferente de temperature poate decalibra balanta.