Rafturile de magazin pe care le alegem nu sunt doar niste simple obiecte de mobilier pe care asezam marfa, ele au de indeplinit niste functii precise, pentru a fi cu adevarat de folos si a aduce plus valoare activitatii. Spre deosebire de un mobilier care este utilizat acasa, cel din magazine trebuie sa „indure” uzura zilnica a utilizarii atat de catre clienti cat si de catre comercianti, fiind necesar a rezista o perioada lunga de timp astfel incat sa isi atinga durata de viata estimata si a fi rentabil. Rafturile de magazin trebuie sa fie gandite ca un sistem modular, care poate fi adaptat cu usurinta spatiului disponibil, a cerintelor in ceea ce priveste amenajarea si decorarea acestuia si realizarea unui flux optim a clientilor in magazin, de asemenea trebuie sa permita o rearanjare facila a spatiului atunci cand este nevoie. Ele trebuie sa fie adecvate tipului de produs expus, cum ar fi produse alimentare, bauturi, nealimentare, haine, etc. Un alt factor important care trebuie avut permanent in vedere este si pretul acestora, pentru a ne asigura ca vom fi intotdeauna in limitele bugetului stabilit.
Scopul final al acestor rafturi, impreuna u restul mobilierului din magazin este de a ajuta clientii sa isi gaseasca ceea ce cauta, facand experienta lor in magazin cat mai placuta si mai facila, dar de asemenea sa si incurajeze achizitii cat mai mari din partea acestora. Ganditi dinainte care va fi modelul de comportament al clientilor in magazin si creati un plan de aranjare a spatiului si de etalare a produselor care sa vina in intampinarea nevoilor clientilor.
Este vital sa aveti o imagine de brand care sa faca evident oricarei persoane care intra in magazin ca se afla la locul potrivit. Incercati sa determinati vizitatorii sa treaca prin zonele unde se afla produsele care va aduc cei mai multi bani. Indiferent de stilul ales pentru magazin, a avea un aspect ingrijit si ordonat este cel mai important pentru a avea succes in vanzari.
Veti avea de ales dintre diferite tipuri de rafturi cand veti alege cum sa amenajati magazinul, o piesa centrala a acestora, si la propriu si la figurat, o reprezinta rafturile de tip „gondola”, ele sunt gandite sa fie amplasate in partea centrala a magazinului, avand rafturi de o parte si de alta, iar acestea pot fi personalizate si adaptate atat din punct de vedere vizual, al culorii si materialelor, cat si ca dimensiuni, numarul de polite si distanta dintre ele.
De obicei ele au la terminatie un capat de gondola, pentru a forma o insula. Else sunt perfecte pentru aranjarea unui numar mare de produse. De asemenea aveti in vederesi accesoriile pe care le puteti adauga acestora cum ar fi separatoare cu grilaje, sau protectie frontala, si altele, pentru a le face cat mai functionale.
O alta categorie este reprezentata de rafturile de perete, ele fiind montate pe peretii magazinului, de asemenea sunt modulare, putand alege numarulde polite si distanta dintre ele, precum si numarul de rafturi astfel incat sa folositi optim spatiul disponibil.
Pentru produse alimentare veti intalni rafturi speciale cum arfi cele de panificatie, realizate din lemn, cele pentru legume si fructe, pentru vinuri, bauturi, sau pentru alte categorii de produse cum ar fi electronicele, imbracaminte, cosmetice, la fel veti gasi rafturi specializate.
Exista multe situatii in care este utila folosirea unor rafturi de magazin de magazin perforate, acestea sunt realizate din metal, spatarul lor fiind perforat astfel incat sa puteti agauga carlige sau agatatori si alte accesorii, pentru etalarea a diferite produse care se preteaza a fi prezentate in acest fel.