Formularul A1 – ce este si de ce ne foloseste?

Este foarte important sa iti dezvolti firma cu trecerea timpului – acest lucru inseamna evolutie. Dar evolutia nu vine fara munca, rabdare, perseverenta si instruire constanta. Mereu este cate ceva nou de invatat, de inteles si mereu se poate mai bine.

Odata cu evolutia companiei pe care o coordonezi, vine si raspandirea acesteia. Clientii vor fi multumiti in numar cat mai mare, prin urmare vei simti nevoia sa te intinzi cu domeniul tau.

Important este sa ai angajati calificati, angajati capabili sa iti duca sarcinile la bun sfarsit, pentru a putea fi trimisi in interesul firmei si in alte tari. Dezvoltarea transportului este o latura destul de importanta a firmei tale (in cazul in care te-ai profilat pe realizarea de diverse produse).

Pentru acest lucru intervine formularul A1. Acest formular emis de CNPP (Casa Nationala de Pensii Publice) este un document care atesta faptul ca titularul este supus legislatiei de securitate sociala din Romania pe toata perioada inscrisa. Asadar, este scutit de la plata contributiilor sociale in alte state membre UE/SEE/Elvetia, pe al caror teritoriu se deplaseaza pentru efectuarea serviciilor de transport international.

Ce se poate intampla daca angajatul nu are asupra lui formularul A1?

Lucratorii salariati si nesalariati care presteaza o activitate in UE trebuie ca, atunci cand sunt la locul prestarii serviciului sau la firma care da comanda, stabilita in UE, sa le acorde agentilor de control certificatul de detasare (formularul A1). Sau, daca nu pot face asta, trebuie sa o faca angajatorul sau reprezentantul.

In cazul neprezentarii formularului A1 amenda este de 3269 Euro/salariat si este sarcina exclusiva a acelui care a emis comanda, iar valoarea se dubleaza daca firma nu are formularul A1 nici la un  al  doilea control realizat in decurs de doi ani de la notificarea amenzii. Amenda nu se aplica in cazul oferirii, la control, a unui document care atesta depunerea unei cereri de obtinere a formularului A1, urmate de punerea la dispozitie in doua luni a acestuia.

Una dintre cele mai importante conditii pentru obtinerea formularului A1 este ca activitatile companiei sa fie desfasurate in mod obisnuit in statul de resedinta. Asadar minim 5% din cifra de afaceri a firmei trebuie sa fie obtinuta din Romania. O firma care nu are nici  incarcare sau descarcare in Romania si nu realizeaza aceasta cifra de afaceri nu poate sa obtina formularul A1.

Este si posibila situatia de a exista o eroare. Se poate intampla ca formularul sa fie emis (in cadrul unei erori) si sa fie cerut de catre autoritatile unui stat menbru in timpul unui control de rutina. Daca autoritatile observa sa firma respectiva nu obtine cei 5% necesari din cifra de afaceri din Romania, formularul A1 va fi cu siguranta retras. Apoi, lucrurile se vor ingreuna si mai tare in sensul ca firma este obligata sa plateasca toate taxele necesare (toate taxele sociale din statul respectiv).

Asa ca, cel mai bine este sa actionezi in mod legal si sa nu te supui unor astfel de riscuri care iti pot pune in pericol binele companiei si efortul depus.

Prin urmare, formularul A1, cel care are in vedere transporturile internationale, este necesar pentru a nu risca amenzi imense care pot duce implicit la decaderea firmei si la pierderea increderii clientilor in serviciile companiei.

About admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *