Tesaturile metalice sunt facute din urmatoarele materiale: alama, bronz, cupru, otel zincat si titan. Tesaturile metalice pot fii: tesatura unita, tesatura incrucusata, tesatura metalica Reps, Touraille,Panzertresse. Tesatura metalica unita cu ochi patrat standard – este tipul de tesatura cel mai des folosit si este obtinuta prin intersectarea firelor de sarma formand intre ele ochiuri cu forma constanta.
Firele de urzeala fiind paralele cu lungimea tesaturii iar cele batute fiind paralele cu latimea ei , fiecare fir de tesatura trecand alternativ pe deasupra si pe dedesubtul fiecarui fir de urzeala, avand astfel un diametru egal al ochiurilor. Tesatura incrucisata – este mai rezistenta decat tesatura unita si este realizata din trecerea alternativ a doua fire de urzeala cu traversarea unui fir de batatura. Aceasta este utilizata pentru a impleti un fir mai gros si pentru a obtine un ochi egal, insa la presiune mecanica se deformeaza mai usor.
Tesatura metalica Reps – este realizata din fire de urzeala si de batatura cu diametru diferit, de regula cu firul de urzeala avand o dimensiune superioara iar firele de batatura mai mici fiind apropiate unul de altul, formand impreuna cu urzeala un ochi transversal asemenea unui triunghi. Tesatura este formata dintr-un numar limitat de fire de urzeala impletite cu numarul maxim de fire de batatura, devenind astfel o tesatura stabila si rezistenta. Tesatura Touraille- are o tesatura asemanatoare cu tesatura Reps, insa este incrucisata avand un strat dublu de fire de batatura. Nu are ochiuri.
Tesatura metalica Panzertresse – este alcatuita din fire de urzeala mai numeroase si mai mici ca cele de batatura. Firele de urzeala mai mici fiind apropiate unul de celalalt si formeaza impreuna cu firele de batatura un ochi transversal asemenea unui triunghi. Este obtinuta prin impletirea unui numar maxim de fire subtiri de urzeala si mai putine fire groase de batatura, permitand asrfel o stabilitate si o rezistenta la presiune ridicata.
Site metalice pentru balastiere (plasa ciur) sunt impletite din sarma otelita apropiata de cea de
otel-arc cu un procent de carbon si mangan crescut, pentru a avea rezistenta la abraziune, elasticitate si rezistenta la rupere. Pentru a avea o duritate ridicata si rezistenta la uzura sunt supuse unor tratamente termice speciale. Exista mai multe feluri in care aceste site sunt tesute:
Site metalice impletite cu tesatura normala – sunt impletite cu fir de 3 mm, cu o impletitura normala si sunt realizate din fir rezistent la rupere de 140-170 kgf/mm2 si un continut de mangan si carbon ridicat. Inainte de a fi tesute firele sunt preformate pentru realizarea unei precizii a dimensiunii ochiurilor si stabilitatea acestora.
Site metalice impletite cu suprafata plana pentru balastiere si cariere – sunt tesute dintr-un fir mai gros, de 4 mm astfel incat suprafata sa fie plana . Firele sunt preformate astfel incat firul ce trece pe deasupra se ingroapa in cel de dedesupt. Avantajele acestor tesaturi cu suprafata plana sunt marirea duratei de utilizare in comparatie cu o sita cu impletitura normala care sunt usor uzate in zona in care se petrec firele. Site metalice impletite cu suprafata semiplana – sunt plase impletite cu fir mai gros de 5 mm avand o suprafate de tesere semiplana. Tesaturile metalice sunt numeroase.
Aceste plase isi pastreaza dimensiunea ochiurilor mai bine decat sitele cu tesatura normala si au o durata de utilizare mai mare decat acestea. Crosete pentru intindere laterala sau longitudinala a sitelor metalice – aceste site se fixeaza pe ciur prin intindere laterala sau longitudinala. Pentru a asigura o buna placare pe profilele de cauciuc si pentru a impiedica ruperea prematura a acestora, sunt asigurate printrun bombeu usor al sitei. Fixare prin intindere laterala sau longitudinala se face prin montarea unor crosete de intindere, numite falturi, pe doua dintre laturile sitei.