O astfel de achizitie este foarte importanta si trebuie sa acorzi ceva timp inainte de a face pasul acesta. Mai intai, trebuie sa iti raspunzi la o intrebare simpla: Ai probleme de vedere sau doresti sa faci aceasta achizitie din motive estetice?
Daca ai probleme de vedere, trebuie sa mergi neaparat la un consult medical, la un specialist care te poate indruma ce sa faci mai departe. Fara ajutorul acestuia iti poti agrava problemele de vedere si acesta este ultimul lucru care vrei sa ti se intample.
Daca iti doresti sa cumperi lentile de contact din motive estetice, ei bine, trebuie sa stii cum sa le alegi ca sa ti se potriveasca si sa te faca sa te simti cat mai bine cu alegerea pe care ai facut-o.
Ce avantaje au lentilele de contact in comparative cu ochelarii de vedere?
- permit obiectelor sa aiba aceeasi dimensiune
- campul vizual este mult mai mare comparativ cu ochelarii. Nu exista marginea ramei care sa mai poata fi sesizata de pacient si, de asemenea, dispare orice greutate resimtita la nivelul nasului din pricina ochelarilor
- nu se aburesc
- pot fi purtate in timpul activitatilor sportive fara restrictii
- permit portul ochelarilor de soare, realizandu-se astfel o maxima protectie impotriva razelor UVA, UVB
Este important sa stim ca pe piata sunt mai multe tipuri de lentile de contact:
- Rigid Gas Permeable (RGP) – confectionate dintr-un plastic usor flexibil ce permite transferul oxigenului
Puncte tari: vedere excelenta, perioada scurta de adaptare, confortabile, corecteaza aproximativ orice viciu de refractie, usor de purtat si ingrijit, durabilitate relativ mare, disponibile in diferite nuante si bifocale, indicate in astigmatismul neregulat cu obtinerea unei acuitati vizuale bune, pot fi utilizate in prezenta tulburarilor de secretie lacrimala.
Puncte slabe: risc de descentrare (alunecare) mai mare = mobilitate ridicata, instabilitate la clipit; debriurile (impuritatile) ajung mult mai usor sub lentila de contact determinand un risc mai mare de infectii la nivelul suprafetei oculare, adaptare dificila, hidrifilie scazuta.
- Lentile de contact moi zilnice – confectionate dintr-un plastic moale, flexibil, ce permite transferul de oxigen
Puncte tari: perioada de adaptare rapida, mult mai comfortabile, cu risc foarte mic de alunecare comparativ cu RGP, disponibile in diferite nuante si bifocale, stabilitate, adaptare mai buna ceea ce le face ideale pentru persoanele active; extrem de igienice, grad de hidratare ridicat.
Puncte slabe: necesita vizite regulate la medic, vederea poate sa nu fie la fel de clara comparativ cu RGP, necesita inlocuire zilnica.
- Lentile de contact cu purtare extensiva ( 1-6 zile)
Puncte tari: Risc minim de infectie daca se respecta instructiunile de folosire si inlocuire
Puncte slabe: necesita vizite regulate la medic, vederea poate sa nu fie la fel de clara comparativ cu RGP
Dupa modul de folosire, lentile de contact pot fi cu port discontinuu, prelungit sau pot fi purtate si pe timpul noptii.
- Trebuie sa respecti instructiunile de utilizare
Este necesara respectarea indicatiilor medicului oftalmolog cu privire la purtare, adaptare si igiena
Este important ca lentilele de contact sa nu fie purtate peste perioada pentru care ele sunt prescrise, chiar daca se simte confortabil cu acestea
Este necesara schimbarea zilnica a solutiei de intretinere folosita (cu exceptia lentilelor de contact zilnice pe care le vei arunca la sfarsitul zilei)
Este necesara clatirea recipientului folosit doar cu solutie pentru lentile de contact, nu cu apa sau alt tip de solutii
Un alt lucru important este ca nu trebuie sa se foloseasca make-up pe marginea palpebrala.
Asadar, daca suntem constienti de toate aceste avantaje si dezavantaje pe care le au aceste lentile de contact, iti va fi mai usor sa le alegi pe cele care sa fie cat mai eficiente, insa nu uita, daca ai probleme de vedere, nu ezita sa faci o vizita medicului.