Blocurile de desen au un rol esential atunci cand vine vorba de o pictura. Acestea sunt de nelipsit atat din rechizitele scolare, cat si din elementele folosite de pictori profesionisti.
In primul rand, este indicat sa alegem blocurile de desen ale caror hartie nu contine in compozitie acid, deoarece aceasta se ingalbeneste dupa o perioada foarte scurta de timp.
In functie de tipul de desen pe care dorim sa il facem, se va alege grosimea hartiei. Blocurile de desen care au hartia de 90 g/m2 se folosesc pentru schitele in creion.
Foile care sunt mai groase sunt ideale pentru desenele in acuarela, cum ar fi cele de 160 g/m2.
Si textura este un aspect de care sa tinem cont cand achizitionam un bloc de desen. Pe foile de hartie foarte fine se pot face schite in creion, iar pe foile de hartie cu textura mai dura se pot face desene cu carbune sau acuarele.
Copertile blocurilor de desen ne atrag intotdeauna atentia. Blocurile de desen cu o coperta tare sunt eficiente, deoarece foile nu se indoiesc, iar coperta poate deveni un suport atunci cand desenam.
Hartia este un material ce se foloseste pentru multe tehnici de pictura, cum ar fi guasa, acuarelele, pastelul si cerneala. Exista 3 tipuri de hartie utilizata in blocurile de desen, acestea sunt hartia satinata, hartia granulata fin si hartia granulata aspra.
Blocurile de desen cel mai frecvent utilizate sunt cele in format A, mai exact A4 si A5. Mai exista si alte categorii, spre exemplu, blocurile de desen cu dimensiuni anglo-saxone, care pot fi sferturi, jumatati si intregi.
Hartia din blocurile de desen trebuie sa aiba o capacitate mare de absorbtie, deoarece pe aceasta acuarelele se folosesc cel mai des, iar acestea se dilueaza cu apa pentru a se obtine nuanta dorita.
Ceea ce este bine de stiut este faptul ca hartiile lucioase au o calitate mai scazuta, deoarece au in compozitie substante sintetice, precum parafina sau particule metalice.
Pentru desenele tehnice se folosesc hartiile albe opace, acestea permit stergerea cu radiera in cazul unei greseli, ceea ce este foarte util.
Un bloc de desen de calitate influienteaza foarte mult rezultatul final, de aceea, trebuie sa acordam o importanta deosebita atunci cand il alegem.
Prin alegerea unei hartii potrivite pentru desen, vom scoate in evidenta atat nuantele, cat si tehnicile folosite.
Putem spune ca blocul de desen este materialul de baza de care avem nevoie pentru lucrarile noastre. Acesta se poate utiliza si pentru tehnica picturii cu acrilice.
Daca avem de realizat o lucrare in creion, trebuie sa cumparam un bloc de desen cu o hartie neteda, pentru ca acesta sa alunece cu usurinta atunci cand trasam linii foarte precise.
Concluzionand, blocurile de desen sunt materialele fundamentale de care avem nevoie pentru picturi. In momentul achizitiei trebuie sa tinem cont de dimensiunea, textura si grosimea acestora, dar si de compozitia lor, de aceea, nu trebuie sa uitam faptul ca blocurile de desen cele mai calitative sunt cele care nu contin acizi, deoarece acizii contribuie la ingalbenirea in timp a foilor de hartie.