Ce presupune cardiologia pediatrica?

Cardiologia pediatrica este o ramura a medicinei care se ocupa cu depistarea si tratarea afectiunilor de la nivelul inimii la copii.

Desi majoritatea malformatiilor cardiace se depisteaza inca de la ecografii, exista foarte multe disfunctionalitati care se descopera abia dupa nastere.

Activitatea cardiologiei pediatrice se refera la diagnosticul, pregatirile post-operatorii, intra si post operatorii, monitorizand in permanenta evolutia bolii.

Cardiologia pediatrica realizeaza un control numit echocardiografie transesofagiana pentru a afla cu exactitate afectiunea de care pacientul sufera. Procedurile prin care se pot observa malformatiile sunt radiografia cardio-pulmonara, rezonanta cardiaca si ecografia cardiaca.

Se pot trata urmatoarele afectiuni: boli congenitale, valvulopatii, insuficienta cardiaca, aritmii precum si boli cardiologice ischemice.

In cardiologie, timpul este foarte important in evolutia bolii. De aceea, intr-un cabinet investigatiile pentru depistarea diagnosticului se fac foarte repede,  rezultatele se dau de obicei, in maxim 2-3 zile.

Cardiologia pediatrica se diferentiaza insa de chirurgia pediatrica, aceasta se refera doar la depistarea bolii si la urmarirea evolutiei acesteia.

cabinet cardiologie iasiMalformatiile care apar cel mai des la copii sunt cele cianotice si cele necianotice. Malformatiile cianotice au ca simptom principal culoarea albastra a pielii, datorita insuficientei cantitatii de oxigen din organism.

Dintre malformatiile necianotice cea mai intalnita este defectul septal intervetricular.

Exista cateva simptome pe care trebuie sa le luati in considerare daca le observati la copilul dumneavoastra. Daca nu ia in greutate si oboseste foarte repede, poate suferi de o boala cardiaca.

Bolile cardiace la copii pot surveni si in urma obezitatii, de aceea, preventia este foarte importanta.

Pe langa malformatii, la copii mai pot aparea si tulburari de ritm cardiac si tensiune arteriala.

In functie de severitatea afectiunilor, acestea se pot trata sau ameliora fie prin tratament de specialitate, fie prin interventii chirurgicale.

Ecocariografia este procedura cea mai utilizata prin care se obtin date exacte referitoare la starea inimii. Aceasta nu afecteaza organismul, deci se poate repeta ori de cate ori este nevoie.

Malformatiile congenitale apar atunci cand nu se dezvolta normal inima copilului in perioada intrauterina. Conform studiilor de la nivel international, 8 din 1000 de copii se nasc cu probleme la nivel cardiac.

Printre cauzele care ar determina aparitia malformatiilor din timpul sarcinii se numara fumatul, consumul de medicamente, alcool, infectii, etc.

Hipertensiunea poate aparea si la copii in cazul malformatiei venei aorte. Majoritatea afectiunilor se observa in cadrul unui control amanuntit, de aceea diagnosticul corect este esential pentru tratarea bolii.

La copii pot aparea si afectiuni dobandite, nu doar congenitale. Cardiologii pediatri si chirurgii pediatri colaboreaza foarte des si ofera servicii la cel mai inalt nivel copiilor bolnavi de inima. Acestia trebuie sa realizeze procedurile intr-un mod cat mai atent, pentru a nu oferi copiilor experiente traumatizante.

Pot aparea afectiuni cardiace si datorita infectiilor virale cu germeni patogeni. Unele interventii chirurgicale pe inima trebuie realizate pana la o anumita varsta deoarece boala avanseaza si apar modificari ireversibile.

Inima este un organ foarte important deoarece pompeaza si asigura circulatia sangelui in tot organismul. Daca prezinta afectiuni, calitatea vietii este profund afectata.

Ca parinti, trebuie sa fiti foarte atenti la simptomele ce apar la copii si sa apelati la serviciile unei clinici de cardiologie pediatrica in cazul in care observati dificultati de respiratie, oboseala si tahicardii. Nimic nu este mai important decat sanatatea copilului dumneavoastra.

About admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *