Pentru cei care constientizeaza imporatanta economiei digitale, a marketingului online, promovarea eficienta a unui site este inca de la inceput o preocupare maxima, chiar de la primii pasi pe care ii fac in crearea unui site. Degeaba ne construim un site daca el nu corespunde anumitor cerinte si anumitor standarde de calitate atunci cand vine vorba despre atractivitatea acestuia pentru motoarele de cautare, si in general daca nu avem o strategie de marketing online, de promovare a site-ului si implicit a afacerii noastre cat mai bine.
Modalitatile de promovare online sunt mai multe, si nu va veti folosi doar de site pentru a va face cunoscuti, de succes sunt si paginile de social media, reclame pe Google, postarile pe alte pagini, newslettere, toate in final au scopul de a atrage cat mai multi vizitatori catre site, pentru ca acela va fi motorul dezvoltarii afacerii, prin intermediul site-ului clientii potentiali pot afla cele mai multe informatii, structurate eficient, pot lansa comenzi, pot comunica cu noi. De aceea un site trebuie sa serveasca tuturor acestor scopuri, sa fie construit in jurul vizitatorului, sa fie unul modern, functional, fara erori, si mai ales, sa fie optimizat pentru listarea in motoarele de cautare. Pana una alta, aceasta ramane calea cea mai sigura si mai rentabila de atragere a vizitatorilor, vizitatori care sa fie relevanti, interesati de ceea ce avem de oferit, si care sa se transforme in clienti, sa genereze venituri, sub o forma sau alta. Iar rezultatele obtinute de urma traficului venit de pe motoarele de cautare sunt direct dependente de calitatea si de optimizarea site-ului nostru, fiind si motivul pentru care am insistat inca de la inceput pe necesitatea crearii inca de la inceput a unui site functional si optimizat.
Desi sunt pe piata tot felul de tool-uri care sa ajute persoane fara experienta sa isi creeze un site, ele in final nu sunt foarte de folos pentru un site performant, un software nu av putea inlocui un expert, care are o experienta in spate, si care poate veni cu o alta viziune, mai competenta decat a noastra, poate concepe o design special pentru noi, poate veni cu un plan de actiune personalizat. Evident, aceste lucruri implica niste costuri, si daca tot e sa pomenim despre aspectul financiar, despre bugete, trebuie sa stim inca de la inceput ca si activitatea de promovare a site-ului, de intretinere a lui, va presupune niste costuri. Asa cum platim pentru servicii de realizare de site, va trebui sa platim si pentru servicii de optimizare a lui, pentru promovarea lui, dar nu trebuie sa perivim aceste lucruri doar ca pe niste cheltuieli, alte lucruri pe care trebuie sa le bugetam.
Ideea este tocmai ca vom avea acces la un know-how, pe care altfel nu l-am fi avut, si care ne va aduce plusvaloare si venituri mai mari pe termen mediu si lung. O strategie bine gandita inca de la inceput, un site bine realizat, conform standardelor si bunelor practici, vor fi temelia afacerii noastre in mediul online, si nu merita sa facem rabat de la asta, cu conditia desigur sa alegem si colaboratorii potrivit. O firma competenta, nu neaparat mare, dar cu cativa specialisti care sa acopere anumite zone de interes, cum ar fi managementul proiectului, design, programare, SEO, marketing online, content writing, si care sa abordeze lucrurile proactiv si cu pasiune va face diferenta intre un site mediocru si fara prea mari realizari si unul care devine popular, apreciat de public, si generator de venituri. Iar orice firma serioasa stie ca baza va sta in site-ul Dvs. de la numele domeniului, pana la viteza oferita de serviciul de gazduire, calitate continutului, cuvintele cheie de pe site, linkuri, accesibilitatea de pe mobil.
Fie ca faceti un site de la zero, fie ca aveti deja unul pe care doriti sa il optimizati, munca aceasta de optimizare se bazeaza foarte mult pe analiza, pe rafinare. Rezultatele nu vor veni intotdeauna repede, si este si normal sa fie asa, anumite actiuni au nevoie de timp pentru a-si arata efectele, este nevoie si de analiza a lor pentru a vedea ce se poate corecta sau imbunatati, trebuie sa se atinga o anumita masa critica pentru a putea deveni cu adevarat popular. Exista si metode de atragere pe termen scurt a vizitatorilor, cu efecte rapide, cum ar fi reclame pe Google, ele sunt perfecte pentru a aduce primii tai vizitatori pe site, dar in continuare ramane nevoia de servicii de optimizare pentru site care sa asigure acei vizitatori pe termen mediu si lung. Odata ce dezvoltarea site-ului va prinde avant, odata ce site-ul apare in pozitii fruntase pe Google dupa anumite cuvinte cheie si lumea incepe sa intre pe site, veti intelege beneficiile unei abordari pe termen mai lung a promovarii site-ului, iar cheia pentru acest lucru va fi continutul care este pe site. El ramane baza lui, motivul pentru care oamenii ajung pe site in primul rand, si felul principal prin care motoarele de cautare isi intocmesc lista de rezultate pentru fiecare cautare.