Etape in inregistrarea dosarului personal ITM

Dosarul personal itm reprezinta dosarul salariatului, pe care fiecare angajator trebuie sa il realizeze, deoarece asa impune legislatia aflata in vigoare. Acesta este actualizat in permanenta, pentru a include toate detaliile referitoare la activitatea profesionala a salariatilor.

Dosarele personale ale angajatilor sunt verificate periodic de catre personalul Inspectoratului de Munca, de aceea, acestea trebuie sa fie realizate de catre experti contabili, pentru a fi corecte.

In general, dosarul itm trebuie sa contina acte prin care se atesta pregatirea salariatului in domeniul in care lucreaza, documente care atesta starea de sanatate buna, fisa de aptitudini, cererea salariatului pentru concediu, precum si declaratia angajatului in care sunt mentionate persoanele pe care le are in intretine si contul bancar al acestuia.

Inregistrarea dosarului personal itm este o etapa obligatorie, ce trebuie sa fie respectata de catre orice firma, deoarece pot exista sanctiuni severe in cazul in care dosarele sunt incomplete.

Toate dosarele itm sunt trimise catre ReviSal, care este prescurtarea pentru registrul general de evidenta al salariilor.

Angajatorul trebuie sa trimita toate informatiile catre acest registru, chiar si in cazul modificarii sau suspendarii contractului de munca.

Incepand cu anul 2011, sistemul ReviSal a devenit principala modalitate tinere sub observatie a tuturor datelor angajatilor, in format electronic.

Persoanele care trebuie sa trimita dosarele itm catre Revisal sunt angajatorii, atat cei fizici cat si juridici.

Acest tip de registru este completat de catre contabili, cuprinzand elementele de identificare ale salariatilor si anume: nume, prenume, CNP, cetatenia si data angajarii, tipul de contract de munca, durata orelor de lucru, salariul brut, sporurile, data in care s-a incheiat contractul de munca, acolo unde este cazul.

Inca de la inceputul angajarii, din prima zi, se incepe inregistrarea datelor angajatului in registrul ReviSal.

Este bine de stiut faptul ca in acest registru nu se vor trece atributiile postului, criteriile pe baza carora s-a facut angajarea, concediile medicale si de odihna, precum si perioadele de proba.

dosarExista mai multe modalitati de trimitere catre Inspectoratul de munca a registrului Revisal, atat prin completarea on-line pe site-ul acestora, cat si prin e-mail, utilizand semnatura electronica.

Inregistrarea dosarului personal itm se poate face si la sediul Inspectoratului, prin stocarea datelor pe CD sau USB, de catre reprezentantul legal al firmei angajatoare.

In cazul in care transmiterea datelor nu se face la timp, angajatorul poate primi amenzi de pana la 10.000 de lei, deoarece nu a respectat prevederile legislative.

La unele documente din dosarul itm are acces si salariatul, spre exemplu, acesta poate solicita eliberarea unor copii din dosarul sau personal. Documentele cerute de acesta vizeaza activitatea sa profesionala, durata programului, vechimea.

Concluzionand, inregistrarea dosarului itm este necesara in cadrul oricarei firme, pentru a monitoriza activitatea angajatilor sai. Avand in vedere ca aceasta metoda este impusa de lege, trebuie respectata, pentru a nu aparea nereguli. Contabilii sunt cei care se ocupa cu inregistrarea dosarelor si transmiterea acestora catre registrul ReviSal, intr-un timp optim. De aceea, incheierea unui parteneriat cu o firma de contabilitate poate fi cea mai eficienta metoda de a mentine afacerea organizata, la nivel intern si extern.

About admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *